Dear Students and Colleagues,

The memorial service for Mr. Jiang Zemin, the late President of the People's Republic of China, will be held in the Great Hall of the People in Beijing at 10am on Tuesday, 6 December 2022.

Across the country from 10:00 to 10:03am people will observe a three-minute silence as a respectful tribute to President Jiang.

The University will live broadcast the memorial service at Kin Sun Square (Skylight). Students and staff of Lingnan University are requested to observe these three minutes of silence and, in line with Chinese customs, are strongly encouraged to refrain from wearing colourful clothes and holding entertainment activities on that same day. Thank you.

For relevant arrangement by HKSAR Government, please refers to:

Best Regards,
Office of Institutional Advancement and Public Affairs

博雅教育成就一生 Emerald Publishing

传媒

岭大研发环保「家俬棺材」推广绿色殡葬

2021 年 03 月 30 日

岭大创业行动总监高永贤博士
岭大创业行动总监高永贤博士(左)、「毋忘爱」总干事杨美蓉(右)。
家俬棺材
岭大创业行动牵头研发实用与环保并重的两用「家俬棺材」。
岭大创业行动
岭大创业行动设计的特制书架能改装成棺材。

为促进可持续发展和推广绿色殡葬,岭南大学岭大创业行动牵头研发实用与环保并重的两用「家俬棺材」。岭大团队联同推广绿色殡葬的社企「毋忘爱」,设计一套特制书架,可作为日常家具,让用者摆放具纪念价值的物品、书籍和文件,当用者离世后,家人可把书架改装成棺材,安放用者遗体。

棺材在不同文化和习俗中代表不同的价值观、宗教背景和故事,为葬礼添上独特意义。岭大团队研发的「家俬棺材」,不单一物二用,而且对离世者家属而言,更富纪念性和亲切感,同时亦较传统棺材更具生态可持续发展和成本效益。

该棺材由可持续物料制成,其原材料来自北欧森林的优质桦木夹板和云杉夹板,在环保、强度和耐用性方面均符合木材原料的最高要求。岭大团队根据香港《火葬及纪念花园规例》(第132M章)对火化棺木的限制,组装了一个符合食物环境卫生署对棺木标准规定要求的一对一棺木模型。

领导是次计划的岭大创业行动总监高永贤博士表示,市民购买全新的棺材而只用於火葬仪式上,无疑浪费资源。「我们提出以崭新方式保护环境,将家俬重新组装成棺材,并改善它的功能和可用性,让用家拥有一套能够终身使用的环保书架,而他们离世后,这件遗物可改装成棺材,让亲友在葬礼中回忆死者生前的故事。」

「毋忘爱」总干事杨美蓉指出,是次项目希望鼓励市民提前与家人作出临终规划,以达至「善终」及促进长幼共融的目标。在中国传统文化中,农村地区因为殡葬设施落后,民众一般会为家人准备好棺材,在离世前安放於家中。她说:「现今社会好像忽略了善终计划,其实预先计划后事对每个家庭来说都十分重要。」

岭大创业行动在岭大「2020年毕业生支援基金」的支持下,招聘了两名岭大学生参与是次项目,未来将继续与「毋忘爱」携手合作,培训学生组织更多有关「家俬棺材」的推广活动和工作坊,教育公众提早作出临终计划。其他与组装「棺材家俬」的工作坊和服务将由「毋忘爱」举办及提供。