Dear Students and Colleagues,

The memorial service for Mr. Jiang Zemin, the late President of the People's Republic of China, will be held in the Great Hall of the People in Beijing at 10am on Tuesday, 6 December 2022.

Across the country from 10:00 to 10:03am people will observe a three-minute silence as a respectful tribute to President Jiang.

The University will live broadcast the memorial service at Kin Sun Square (Skylight). Students and staff of Lingnan University are requested to observe these three minutes of silence and, in line with Chinese customs, are strongly encouraged to refrain from wearing colourful clothes and holding entertainment activities on that same day. Thank you.

For relevant arrangement by HKSAR Government, please refers to:

Best Regards,
Office of Institutional Advancement and Public Affairs

博雅教育成就一生 Emerald Publishing

鄭國漢教授

經濟學講座教授

President

鄭國漢教授於2013年9月出任香港嶺南大學校長。在此之前,鄭教授於2009至2013年間擔任香港科技大學工商管理學院(香港科大商學院)院長。

鄭教授1975年畢業於香港中文大學,取得社會科學學士(經濟學)一級榮譽成績,之後到美國深造,獲加州大學柏克萊分校頒發經濟學碩士(1977)及哲學博士(1980)學位。鄭教授曾於佛羅里達大學任教12年,1992年加入香港科技大學,為創校成員之一,其後歷任商學院經濟系系主任、副院長、哲學博士及工商管理碩士課程主任等職。香港科大商學院於1997年與美國西北大學之凱洛格(Kellogg)管理學院合辦亞洲首個跨洲的行政人員工商管理碩士(EMBA)課程,此課程於2009 至 2012 年連續四年獲英國《金融時報》選為全球最佳行政人員工商管理碩士課程。此外,香港科大商學院的全日制工商管理碩士(MBA)課程於2010 至 2013 年亦連續四年獲《金融時報》選為名列全球前十名的工商管理碩士課程。

鄭教授的研究領域包括應用博弈論、市場結構分析、貨幣危機、國際貿易與投資、科技創新與模仿、外商在華直接投資與中國對外直接投資、國家安全保護主義等。鄭教授曾於多份著名的經濟學術期刊發表論文,並曾擔任《國際經濟學報》(Journal of International Economics)及《太平洋經濟評論》(Pacific Economic Review)副編輯。

鄭教授多年來熱心服務社會,曾擔任不少本地及區域機構的顧問,包括出任香港特別行政區政府「廣播事務管理局」(後來併進「通訊事務管理局」),「臨時最低工資委員會」、「經濟發展委員會」、「競爭事務委員會」、「香港特別行政區行政會議成員、立法會議員及政治委任制度官員薪津獨立委員會」成員,「證券及期貨事務監察委員會」(「證監會」)非執行董事及證監會「投資者教育中心」主席。現時,鄭教授為「香港特別行政區區議會議員薪津獨立委員會」委員。

鄭教授期望把中西文化的精粹融匯於嶺大的博雅教育中。對於那些想接受全人教育,期望在親厚的師生關係和互相扶持的環境下學習的學生,鄭教授希望嶺大能夠成為他們的首選學府。嶺大有內容豐富的課程、校園住宿、融合學習與生活的環境,以及充實的課外項目如國際交流、實習及社區服務等,具備優越條件發展成為亞洲首屈一指的博雅大學。